[Tapinet] Publicat el Reial decret llei 28/2020 de treball a distància

Iván Ciudad Valls ivanciudad a hotmail.com
dij set 24 22:25:32 CEST 2020


Hola,

Sota el meu punt de vista i després de llegir amb detall el RDL 28/2020 haig de dir que mai he vist un text legal amb tants "afegits" que tan poc tenen a veure amb l'objetiu de la norma. Hi ha modificacions d'articles en les disposicions finals que res tenen a veure amb el treball a distància com per exemple, l'ingrés mínim vital, l'IVA sobre importancions per a combatre la COVID-19 o fins i tot parla del règim fiscal de la final de la "UEFA Women's Champions League 2020" entre d'altres coses estranyes. No sé si ha estat les presses per ser tan innovadors o d'altres temes.

En qualsevol cas llegint el RDL m'ha vingut ràpidament a la memòria els anys 80 a Barcelona dels barris obrers on ens va arrasar la crisis del petroli del 73 i moltes famílies feien treballs a casa manufacturant alguns productes: s'ensobrava, cosien, es pegaven, pintaven, polien o s'assemblaven diferents peces, etc. Parlo d'economia submergida de la qual participava tota la familia (normalment dones i nens) per a lliurar el producte final dintre del termini i en la forma escaient per quatre monedes, això sí.

I perquè m'ha vingut això al cap? Senzillament per la definció de treball a distància (que és el nou concepte de treball a domicili) i tot el que entrarà sota aquest concepte en un futur pròxim que serà molt i molt complicat. No oblidem que el teletreball, com diu la norma, és tan sols una "subespècie" del treball a distància.

Veig com a molt probable que aquesta norma sigui aprofitada per a "legalitzar" altres situacions de precarietat, ja que en la norma entren des de treballadors manuals, cuiners, call centers, televenedors, telemedicina, fins als traders d'inversió, ja que cap absolutament qualsevol feina. I això com a mínim em posa en alerta i em preocupa ja que podem tornar fàcilment als anys 80 per a les famílies amb menys recursos, és a dir, es contracta un i treballa tota la familia incloent nens.

A priori el RDL sembla que ens vol fer avançar com a societat, sí, i com diu en Jaume, aquest avanç serà en principi només per al treballador per compte d'altri. És voluntari, pactat i per escrit, no discriminatori, es pagaran les despeses i no es podran fer servir els dispositius dels treballadors ni instal·lar cap programa en aquests, etc... (Ja ho ha comentat en Jaume). En definitiva, sona bé si es fa bé.

Des del punt de vista de PRL és interessant que diu que només s'avaluarà la zona habilitada a la prestació de servei ja que no es pot avaluar la resta de l'habitatge, no sigui que el sòl de l'entrada tingui alguna rajola aixecada, hagin punxat la llum o els lavabos no compleixin els criteris higienico-sanitaris mínims. M'atreveixo a dir que l'avaluació serà també telemàtica amb l'aportació de la informació que doni el treballador i telegenèrica. Es estrany que el propi RDL dificulti el treball dels tècnics de PRL per fer una visita rutinaria d'avaluació de riscos o d'un simple "in vigilando", ja que s'hauran de fer justificacions, comunicacions varies e informes abans de fer la visita, i si el treballador es nega, doncs no passa res, ja farem teleavaluació genèrica i signarem, i això tan maco del "deure de seguretat" de l'empresari i el "in vigilando" doncs ja veurem com ho solucionem. I a la Inspecció de Treball o els tècnics habilitats al ser domicili privat, doncs si no els volen deixar entrar, no passa absolutament res. Com als anys 80 només hauràs de dir, "els propietaris de la casa no estan i no li puc obrir". Això sempre funcionava amb els estranys.

Respecte al treball itinerant i d'altres temes, el RDL donarà feina a la negociació col·lectiva perque en el conveni reflecteixin totes aquestes coses i moltes més.

Que dir sobre l'accident de treball de la COVID-19 que no s'hagi dit ja. Una altra gran incongruència i una absoluta conveniència per algú.

Finalment només dir que es tracta de una reflexió personal sobre aquest nou RDL que espero equivocar-me molt i que aquesta situació i el RDL 28/2020 no ens retorni a la caverna dels anys 80.

Salut,

Iván


________________________________
De: Tapinet <tapinet-bounces a tapinet.cat> en nombre de jaume.demontserrat <jaume.demontserrat a gmail.com>
Enviado: jueves, 24 de septiembre de 2020 11:32
Para: Tapinet a tapinet.cat <Tapinet a tapinet.cat>
Asunto: Re: [Tapinet] Publicat el Reial decret llei 28/2020 de treball a distància

Benvolguts tapinetaires,

Després d’una lectura del RD i pel que fa a allò que es refereix directament a la seguretat i salut dels treballadors, de moment, sembla clar que:

I) avaluació de riscos i activitat preventiva:

• Queda limitat als treballadors en l’àmbit de l’estatut dels treballadors ...de les empreses privades (no afecta els de les administracions ni als funcionaris).
• Aplicable al teletreball existent prèviament a partir d'acords d’empresa i convenis col·lectius.
• No aplicable al teletreball derivat de les mesures excepcionals de la COVID-19 per la qual preveu unes condicions pròpies a la “Disposició transitòria tercera. Treball a distància com a mesura de contenció sanitària derivada de la COVID-19”
• Que cal recollir informació del treballador amb un mètode que generi confiança pel que fa als resultats i que abasti tota mena de riscos laborals.
• Que aquesta informació s’ha de limitar al lloc afectat pel teletreball.
• Que tot plegat s’ha de vincular al contingut de l’acord de treball a distància entre l’empresa i el treballador definit a l’article 7.
• Que cal fer visita, només si cal, amb l’autorització del treballador amb prèvia informació precisa i motivada per escrit dels motius de la necessitat de la visita pel treballador i als delegats de prevenció, per part dels tècnics del servei de prevenció i amb el permís del treballador si és una casa particular.
• Si no s’autoritza la visita per part del treballador avaluació de riscos estimativa d'acord amb la informació que doni el treballador.
• Les actuacions preventives van, per principi general a càrrec de l’empresari i les formules i marc de referència serien els punts a i b de l’article 7:

a) Inventari dels mitjans, equips i eines que exigeix el desenvolupament de la feina a distància concertat, inclosos els consumibles i els elements mobles, així com de la vida útil o període màxim per a la renovació d'aquests.
b) Enumeració de les despeses que pogués tenir la persona treballadora pel fet de prestar serveis a distància, així com a forma de quantificació de la compensació que obligatòriament ha d'abonar l'empresa i moment i forma per realitzar la mateixa, que es correspondrà, d'existir , amb la previsió recollida en el conveni o acord col·lectiu d'aplicació.

i en concret el que diu l’article 11 (Dret a la dotació suficient i manteniment de mitjans, equips i eines):

Les persones que treballen a distància tindran dret a la dotació suficient i manteniment de mitjans, equips i eines.
1. Les persones que treballen a distància tindran dret a la dotació i manteniment adequat per part de l'empresa de tots els mitjans, equips i eines necessaris per al desenvolupament de l'activitat, de conformitat amb l'inventari incorporat en l'acord referit a l'article 7 i amb els termes establerts, si escau, en el conveni o acord col·lectiu d'aplicació.
2. Així mateix, es garantirà l'atenció precisa en el cas de dificultats tècniques, especialment en el cas de teletreball.


A mi una de les coses més imprecises i que també em genera dubtes és que també d’acord amb l’article 7 cal concretar “el lloc de treball a distància elegit per la persona treballadora per al desenvolupament del treball a distància”. ¿Podrà ser itinerant? ¿Es podrà concretar aquesta opció? Serà un tema polèmic, segur!

El RD entra en vigor el 13/10/2020.

El que no diu és com es vincula aquest permís, de produir-se respecte a les activitats de control o assessorament per part de l’administració laboral pel que fa a vistes als domicilis particulars. Jo crec que es resoldrà per analogia al punt de la visita del SP: Si cal fer visita, només si cal, caldrà l’autorització del treballador amb prèvia informació precisa i motivada per escrit dels motius de la necessitat de la visita pel treballador i als delegats de prevenció, per part dels funcionaris de l’administració i amb el permís del treballador si és una casa particular.

I veig que no apareix, com a annex, cap model de recollida d’informació/avaluació de riscos com els que havien acompanyat els esborranys previs del RD.

Caldrà estar atents a com evoluciona la negació col·lectiva en aquesta matèria que pot preveure matisos rellevants entre sectors i empreses en concret. I a la doctrina i la jurisprudència que vagi apareixent o a futures normes de rang inferior (ordres) que pugui dictar l’estat o, fins i tot, a guies i interpretacions que pugui fer l’INSHT (softlaw).


II) A més, el RD persisteix en la beneiteria de voler considerar com AT les malalties de COIVID-19 dels sanitaris, forçant i violentat el concepte i definició d’AT, per no voler considerar com el que és: una malaltia professional.

Bé...què hi dèieu a tot plegat?

Jaume de Montserrat i Nonó


-------- Missatge Original-------

Assumpte:       [Tapinet] Publicat el Reial decret llei 28/2020 de treball a distància
Data:   2020-09-23 10:21
Remitent:       Jaume de Montserrat i Nonó <jaume.demontserrat a gmail.com<mailto:jaume.demontserrat a gmail.com>>
Destinatari:    tapinet a tapinet.cat<mailto:tapinet a tapinet.cat>
Respon a:       Tapinet, la llista de distribució en salut laboral. <tapinet a tapinet.cat<mailto:tapinet a tapinet.cat>>


Aquest Reial decret regula el teletreball en el sector privat i no s'aplica a les Administracions Públiques ni ttampoc s'aplicarà al treball a distància implantat exepcionalment com a conseqüència de la  pandèmia.

Hi ha, però, una referència espec´ñifica al tema de la COVID-19 a la disposició transtiròria tercera que diu:

Disposición transitoria tercera. Trabajo a distancia como medida de contención sanitaria derivada de la COVID-19.

Al trabajo a distancia implantado excepcionalmente en aplicación del artículo 5 del Real Decreto-ley 8/2020, de 17 de marzo, o como consecuencia de las medidas de contención sanitaria derivadas de la COVID-19, y mientras estas se mantengan, le seguirá resultando de aplicación la normativa laboral ordinaria.

En todo caso, las empresas estarán obligadas a dotar de los medios, equipos, herramientas y consumibles que exige el desarrollo del trabajo a distancia, así como al mantenimiento que resulte necesario.

En su caso, la negociación colectiva establecerá la forma de compensación de los gastos derivados para la persona trabajadora de esta forma de trabajo a distancia, si existieran y no hubieran sido ya compensados.



Us l'annexo




--
Jaume de Montserrat


_______________________________________________
Tapinet mailing list
Tapinet a tapinet.cat<mailto:Tapinet a tapinet.cat>
http://tapinet.cat/mailman/listinfo/tapinet_tapinet.cat<https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Ftapinet.cat%2Fmailman%2Flistinfo%2Ftapinet_tapinet.cat&data=02%7C01%7C%7C1bb98703d197450d06c208d8607f5da4%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637365447429527967&sdata=Abro5ysoyhUTm2I9jfJx%2BYTZnmEYHCv0RMxJaXq3idk%3D&reserved=0>


--
Jaume de Montserrat
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://tapinet.cat/pipermail/tapinet_tapinet.cat/attachments/20200924/bd41c706/attachment-0001.html>


Més informació sobre la llista de correu Tapinet