[Tapinet] CONSULTA
Albert Marsal Monge
amarsal32368 a coib.net
div feb 9 11:28:47 CET 2024
Hola Jaume, i tapinaires,
Molt aclaridor, gràcies.
L'únic problema es que cada cop hi ha menys SPA "petits"(fusions), i els grans cada cop estan menys per col.laborar amb els petits, que si tenim dispersió geogràfica, tenim un problema.
Com ho veièu la resta?
Moltes gràcies,
salut,
albert
________________________________
De: Tapinet <tapinet-bounces a tapinet.cat> de part de Jaume de Montserrat i Nonó <jaume.demontserrat a gmail.com>
Enviat el: dijous, 8 de febrer de 2024 13:47
Per a: Tapinet, la llista de distribució en salut laboral. <tapinet a tapinet.cat>
Tema: Re: [Tapinet] CONSULTA
Albert,
EL REIAL DECRET 39/1997, DE 17 DE GENER, PEL QUAL S’APROVA EL REGLAMENT DELS SERVEIS DE PREVENCIÓ indica que els Serveis de Prevenció han de dur a terme les activitats concertades amb les empreses amb recursos propis (Article 17.d).
També diu (article 19.a) que poden “Subcontractar els serveis d’altres professionals o entitats quan sigui necessari per a la realització d’activitats que requereixin coneixements especials o instal·lacions de gran complexitat.” (que evidentment no és el cas dels exàmens de salut bàsics).
Tot i així, i pel que fa a l’activitat sanitària, la normativa sanitària preveu la figura del “acord de col·laboració” d’un SPA amb altres SPA (no qualsevol altra proveïdor mèdic) per a certes circumstàncies justificades.
I això ho trobem i està regulat als articles 6, 7 i 8 del Reial decret 843/2011, de 17 de juny, pel qual s’estableixen els criteris bàsics sobre l’organització de recursos per desenvolupar l’activitat sanitària dels serveis de prevenció.<https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2011-11428&p=20151010&tn=2>
En concret diuen:
“Article 6. Acords de col·laboració entre serveis de prevenció aliens.
Els serveis de prevenció aliens podran adoptar acords de col·laboració entre si per a la prestació d'activitats sanitàries cap a les empreses concertades, a fi de donar cobertura efectiva, quan resulti convenient per raons de dispersió o llunyania dels centres de treball d'aquestes empreses concertades respecte del lloc de radicació de les instal·lacions principals del servei de prevenció principal. En cap cas el cost de les mesures derivades dels acords de col·laboració recau sobre els treballadors afectats.
Article 7. Límits dels acords de col·laboració entre serveis de prevenció aliens.
1. Les activitats sanitàries del servei de prevenció principal cap als serveis de prevenció col·laboradors no poden superar, en cap cas, el deu per cent del volum total d'activitat anual d'aquell. Aquest límit s'ha de fixar sobre les ràtios totals de recursos humans de què hagi de disposar el servei de prevenció principal d'acord amb els criteris establerts a l'article 4.
2. El servei de prevenció col·laborador ha de mantenir en tot moment les ràtios de recursos humans d'acord amb el que assenyala l'article 4 per cobrir amb suficiència no només les activitats sanitàries assumides amb les empreses amb què hagi subscrit concert de servei de prevenció aliè , sinó també aquelles que li hagin encomanat altres serveis de prevenció mitjançant acords de col·laboració.
Article 8. Desenvolupament dels acords de col·laboració entre serveis de prevenció aliens.
1. La celebració d'acords de col·laboració entre serveis de prevenció aliens s'atendrà a les condicions i requisits següents:
a) Que l'empresa afectada conegui i accepti amb caràcter previ el contingut de l'acord de col·laboració i que siguin consultats sobre això els delegats de prevenció.
b) L'activitat encomanada mitjançant la col·laboració s'ha d'ajustar als mateixos criteris que se segueixin pel servei de prevenció aliè principal quant a la realització per ell mateix de les diferents activitats sanitàries.
c) No es pot encomanar mitjançant acord de col·laboració l'elaboració del programa de vigilància sanitària específica ni la vigilància de la salut col·lectiva.
d) Per garantir l'atenció adequada dels treballadors del centre de treball afectat, en el cas que s'inclogui en l'àmbit de la col·laboració la realització d'exàmens de salut s'haurà de recollir l'obligació de participació en el desenvolupament del programa de vigilància sanitària específica, seguint les directrius del servei de prevenció principal.
e) El servei de prevenció col·laborador haurà de desenvolupar sempre amb el seu propi personal i mitjans l'activitat encomanada pel principal, per la qual cosa no podrà, en cap cas, subcontractar-la o encomanar-la alhora a un altre servei de prevenció aliè.
2. Tant el servei de prevenció principal com el col·laborador han de comunicar a l'autoritat laboral que els va acreditar, en el termini dels deu dies següents a la seva efectivitat, els acords de col·laboració que se celebrin. L'autoritat laboral ha de trametre una còpia dels acords esmentats a l'autoritat sanitària competent.
3. Les activitats sanitàries afectades per la col·laboració han de constar de forma separada a la memòria anual del servei de prevenció principal i també a la del col·laborador.”
Això és el que hi ha o, almenys, el que diu la normativa.
Molt cordialment
___________________________________
Jaume de Montserrat i Nonó
Missatge de Jaume de Montserrat i Nonó <jaume.demontserrat a gmail.com<mailto:jaume.demontserrat a gmail.com>> del dia dj., 8 de febr. 2024 a les 13:25:
Albert,
això que comentes està regulat i contesta a l’article 9 del Reial decret 843/2011, de 17 de juny, pel qual s’estableixen els criteris bàsics sobre l’organització de recursos per desenvolupar l’activitat sanitària dels serveis de prevenció.<https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2011-11428&p=20151010&tn=2>
En concret diu:
“Article 9. Subcontractació d'activitats per part dels serveis de prevenció propis.
1. Quan un servei de prevenció propi tingui assumida l'especialitat de medicina del treball, es poden subcontractar activitats sanitàries específiques que requereixin coneixements especials o instal·lacions de gran complexitat, com ara determinades tècniques diagnòstiques especialitzades complementàries,
2. Quan per motius de dispersió geogràfica o llunyania d'algun dels centres de treball de l'empresa sigui necessari es poden subcontractar amb un servei de prevenció acreditat altres activitats del servei sanitari del servei de prevenció, exceptuant l'elaboració del programa de vigilància sanitària específica i la vigilància de la salut col·lectiva, que són activitats sanitàries bàsiques i no es poden subcontractar. En cas d'incloure els exàmens de salut, caldrà incloure l'obligació de participació en el desenvolupament del programa de vigilància sanitària específica, seguint les directrius del servei de prevenció principal.
3. Els delegats de prevenció han de ser consultats respecte al que disposen els apartats anteriors.
4. Les activitats sanitàries subcontractades han de ser notificades a l'autoritat sanitària, en el termini dels deu dies següents a la seva efectivitat.
5. En els supòsits a què fa referència aquest article, el servei de prevenció aliè haurà de mantenir en tot moment les ràtios de recursos humans d'acord amb el que assenyala l'article 4 per cobrir amb suficiència, no només les activitats sanitàries assumides amb les empreses amb què hagi subscrit concert de servei de prevenció aliè, sinó també aquelles que li hagin subcontractat els serveis de prevenció propis. Així mateix, el servei de prevenció aliè haurà de comunicar a l'autoritat laboral que ho va acreditar, en el termini de deu dies, les dades de les subcontractacions que puguin afectar les ràtios de recursos humans.
6. Les activitats subcontractades referides a l'apartat anterior no poden en cap cas ser subcontractades al seu torn i s'han d'ajustar als mateixos criteris que se segueixin pel servei de prevenció propi quant a la realització per aquest servei de les diferents activitats sanitàries.”
Això és el que hi ha o, almenys, el que diu la normativa.
Molt cordialment
___________________________________
Jaume de Montserrat i Nonó
Missatge de Albert Marsal Monge <amarsal32368 a coib.net<mailto:amarsal32368 a coib.net>> del dia dj., 8 de febr. 2024 a les 12:47:
Bon dia,
Sabeu si un SPA amb UBS especialista titulada pot fer revisions mèdiques amb centres mèdics col.laboradors? O tal com ens diuen seria obligat fer-les amb d'altres SPA?
Si hi ha alguna normativa relacionada, també agrairem ens la digueu.
salut,
albert
_______________________________________________
Tapinet mailing list
Tapinet a tapinet.cat<mailto:Tapinet a tapinet.cat>
http://tapinet.cat/mailman/listinfo/tapinet_tapinet.cat
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://tapinet.cat/pipermail/tapinet_tapinet.cat/attachments/20240209/570f2b53/attachment-0001.html>
Més informació sobre la llista de correu Tapinet